top of page
Kopio tiedostosta 20220823-DSC05292_edited.jpg

Rasvanpoltto

Mitä tehdä, kun tavoitteena on rasvanpoltto?

Miten rasvanpoltto onnistuu ja kannattaako se aina?

Rasvanpoltto saadaan usein kuulostamaan simppeliltä. Ota vain itseäsi niskasta kiinni ja ala treenata enemmän ja syömään vähemmän. Osta dieetti ja noudata sitä. Laihduttaminen tuo sinulle lisää tyytyväisyyttä ja terveemmän kropan. Vai onko sittenkään näin?

 

Rasvanpoltto ja laihduttamisen kulttuuri on iskostettu meihin syvälle. Aina pitäisi saada pikkaisen pois. Pitäisi laihduttaa vielä pari tai kymmenen kiloa, että on tavoitepainossa. Aina pitäisi laihduttaa. Vai tarvitseeko? Ja kannattaako?

 

Todellisuudessa rasvanpoltto ja dieettaaminen ei ole aina niin yksioikoista.

Siihen vaikuttavat mm. meidän elämämme resurssit, terveydentila, mielen hyvinvointi ja arjen kuormitustekijät. Nämä eivät ole todellakaan aina tekosyitä, ja on järkevä aina miettiä miksi ja missä hetkessä rasvanpoltto on kannattavaa ottaa selkeäksi tavoitteeksi, ja millä tavoin sitä toteuttaa. Tavoissakin on eroja, ja alempana lisää mm. yleisimmistä virheistä dieettaamisen ja rasvanpolton parissa.


 

Milloin ei rasvanpoltto ei välttämättä kannata?

❌ Kun olet dieetannut non-stoppina jo pidemmän aikaa

❌ Huomaat suunnittelevasi aina uutta dieettiä seuraavaan ajanjaksoon

❌ Olet päätynyt painon jojokierteeseen

❌ Paino ei putoa vaikka yrität mitä

❌ Olet jo ostanut useampia dieettiohjelmia (jos ne toimisi ja toisi ratkaisun, niin miksi harkitset niitä yhä?)

❌ Kun elämässä on paljon kuormittavia asioita meneillään

❌ Haluaisit todellisuudessa nauttia hyvästä olosta, onnistumisen elämyksistä ja saada treenit kulkemaan tahkoen voimaa ja ehkä myös lihasmassaa

❌ Et edes ole oikeasti ylipainoinen (ja silloinkaan se ei ole pakollista)

Se, että painonpudotustavoitteen pistää hetkeksi sivuun, ei tarkoita, että luovuttaisi tai etteikö sitä voisi ottaa hieman myöhemmin taas toteutukseen. Kun keho ja mieli on solmussa, mikään ei tunnu tehoavan ja tunnut hakkaavan päätä seinään, on aika ottaa pieni breikki. 

 

Keholle ja pääkopalle on hyvä antaa välillä aikaa hengähtää, ja antaa kehollesi jotain sellaista mitä se oikeasti tarvitsee. Hyvää oloa, rennompaa syömistä, palautumista ja tasoittumista.

 

Tai vaihtoehtoisesti, jos koet, että todellisuudessa diettaamisen sijaan haluaisitkin vain lisää urheilullista menoa ja parempaa oloa elämääsi, fiilistellä kasvavia voimatasoja ja sarjaennätyksiä salilla, niin nämä löytää huomattavasti toimivammin kehittävän, motivoivan ja nousujohteisen treenin parista.

Kopio tiedostosta 20220823-DSC05522.jpg

Rasvanpoltto ja yleisimmät virheet:

Kokeillaan aina samaa uudelleen. Uusi dieetti, sama dieetti uusiksi ja aina uudelleen ja uudelleen. Jos tapa X ei toimi, niin ei tapaa X ei kannata toistaa loputtomasti uudelleen (dieetit ovat loppujen lopuksi aina dieettejä).

❌ Luullaan haluavansa rasvanpolttoa, koska sen ajatellaan tuovan parempaa oloa. Todellisuudessa jatkuva rasvanpoltto ja dieettikuurit vain usein heikentävät sitä.

❌ Luullaan haluavansa rasvanpolttoa, koska sen ajatellaan tuovan sporttisemman kehon. Todellisuudessa sporttinen kroppa voidaan rakentaa tehokkaammin, kestävämmin ja järkevämmin laadukkaalla salitreenillä tai muulla treenilllä (lihasmassa tuo kummasti näyttäviä muotoja ja muita positiivisia sivuvaikutuksia).

❌ Yhdistetään rasvanpoltto aina isoon määrään kovaa treeniä (voi heikentää treenimotivaatiota ja ajaa heikompaan keho- ja treenisuhteeseen)

❌ Oletetaan, että aiempi dieetti epäonnistui vaan, koska ei yrittänyt tarpeeksi. Todellisuudessa sinussa ei ollut vikaa, tapa ja toteutus vain ei ollut millään tapaa kestävä tai järkevä.

❌ Aloitetaan aina liian tiukka ja rajoittava dieetti, joka kasvattaa vain “nälkävelkaa” ja päädytään lopulta syömään yhä enemmän

❌Lisätään vain kovaa treeniä ja aerobista (uuvuttaa helposti kehon ja heikentää lopulta treenimotivaatiota)

❌Tehdään syömisestä liian rajoittavaa kieltolistoilla, hyvin matalilla kaloreilla ja äärimmäisen rajatuilla ruokavalioilla.

Kopio tiedostosta 20220823-DSC05346.jpg

Liian rajoitetulla syömisellä on tutkimustiedon mukaan todettu seuraavia vaikutuksia:

❌ Pienempi painonpudotus ja heikompi rasvanpoltto

❌ Heikompi pudotetun painon ylläpito

❌ Lopulta korkeampi paino ja painoindeksi

❌ Ruuan keskeisyyden lisääntyminen elämässä

❌ Alakuloisuuden, ahdistuksen ja mielen heitteilyiden lisääntyminen

❌ Tiheämpiä ja rajumpia ahmimisia sekä “ylilyöntejä” ruuan kanssa

❌ Lisääntyneitä syömishäiriöoireita

❌ Heikompi kehonkuva

 

Tämän vuoksi voikin olla hyvä välillä pistää syrjään ainainen tavoite kiinteytyä, laihduttaa ja polttaa rasvaa, ja pysähtyä välillä tasamaan tilannetta ja antamaan itsellesi tilaa palautua. Jatkuva vaatiminen itseltä painonpudotukseen voi olla todella kuluttavaa ja heikentää kehosuhdetta ja tyytyväisyyttä itseensä.

Miten katkaista dieettikierre?

Siirrä rasvanpoltto tavoitteena myöhemmälle. Kaikkea ei tarvitse saada heti ja nyt, ja usein pikajuoksulla vain päätyy juoksemaan päin seinää.

Luo ensin kestävät ja motivaatiota kantavat tavat treenaamiseen. Ne tuovat sulle oikeasti hyvinvointia (ja voi myös parantaa kehonkoostumusta). Ei hyvinvointia dieetin vaatteissa.

Muistuta itsellesi että rasvanpoltto ei ole ainut tie hyvään oloon ja kehoon, jossa voisit olla tyytyväinen. Monesti se vie vain kauemmaksi siitä.

Pyri keskittymään kehosi osalta siihen, mihin se pystyy. Vahvista kehoasi, kehitä kyvykkyyttä sekä paranna peruskuntoasi ja voimatasojasi.

Pyri välttämään väkinäisiä ja jäykkiä ruokavaliota ja kieltolistoja.

Mikäli haluaisit kohentaa kehonkoostumustasi, laihdutusta huomattavasti tehokkaampi vaihtoehto voi olla muovata kehoa nousujohteisella salitreenillä. Tällä voi olla huomattavasti suopeammat tulokset kehosuhteen, suorituskyvyn, kyvykkyyden, ruokasuhteen, hyvinvoinnin ja mielen hyvinvoinnin osilta. Ja tottakai - myös näkyvin tuloksin.

Mieti, mikä tekisi sulle oikeasti hyvää juuri nyt? Niinkuin ihan oikeasti.

 

Rasvanpoltto ja laihduttaminen ei missään nimessä ole huono tai paheksuttava asia, mutta kannattaa pohtia tarkkaan miksi, milloin, millaisessa elämänvaiheessa ja millä tavoin sitä toteuttaa. 

 

Hyvä pohja, oikeat olosuhteet ja omiin arvoihin pohjautuvat motiivit on hyvä miettiä ja rakentaa terveelle pohjalle huolella. Näin onnistuminen on helpompaa ja tulokset kestävämpiä, kun mukana on oikeasti kestävälle pohjalle rakennettu elämätapa eikä aina uudelleen aloitettava kuuri. Elämän ja hyvän olon kun ei kuuluisi olla yhtä kuuria.

Haluatko itsellesi valmiiksi mietityn treeni- ja ruokaohjelman, joilla saat taatusti tulosta?

Kopio tiedostosta 20220823-DSC05673_edited_edited_edited_edited.jpg

2-3 treeniä/viikko

4 treeniä/viikko

2-4 treeniä/viikko (kotona)

2-4 treeniä/viikko (miehille)

Valitse vain itsellesi sopivin valmennus, niin sinulla on kädessäsi tuloksia tuova ja motivoiva paketti, jolla saavutat tavoitteesi! 

  • Treeniohjelma 2-3x/vko

  • Salilla

  • Ruokavalio (4 erilaista pohjaa)

  • Aloittelijoille & kokeneille konkareille

  • Naisille

  • Treeniohjelma 4x/vko

  • Salilla

  • Ruokavalio (4 erilaista pohjaa)

  • Edistyneille

  • Naisille

  • Treeniohjelma 2-4x/vko

  • Kotona ja salilla

  • Ruokavalio (4 erilaista pohjaa)

  • Aloittelijoille ja kokeneille konkareille

  • Naisille

  • Treeniohjelma 2-4x/vko

  • Salilla

  • Ruokavalio (4 erilaista pohjaa)

  • Aloittelijoille ja kokeneille konkareille

  • Miehille

MITÄ VALMENNUKSEN JÄLKEEN?

TRIBE!

HYPPÄÄ MUKAAN HUIKEAAN TREENIYHTEISÖÖN

Olet jo käynyt PROVE-valmennuksen, mutta janoat edelleen lisää laadukasta valmennusta ja innostavaa treenimenoa. Liity milloin tahansa osaksi meidän mieletöntä TRIBE-jengiä, jossa treenit jatkuu ja hyödyt viikoittain uusista treeneihin, syömiseen ja palautumiseen liittyvistä sisällöistä!

Kopio tiedostosta 20220823-DSC05494_edited.jpg
bottom of page